Re-integratie-begeleiding eerste en tweede ziektejaar
Care begeleidt werknemers tijdens hun eerste en tweede ziektejaar. Dit gebeurt binnen het kader van de Wet Verbetering Poortwachter (zie ook Stappenplan Wet Verbetering Poortwachter), waaraan zowel werkgever als werknemer dient te voldoen.
Spoor 1: terugkeer naar huidige werkgever
Onze begeleiding is gericht op zowel eigen werkzaamheden hervatten of aangepast werk bij de huidige werkgever
Spoor 2: outplacement
Is terugkeer naar de huidige werkgever geen optie meer? Wij begeleiden in het vinden van nieuw werk, bij een nieuwe werkgever.
Volgens de ‘Wet Werken Na De AOW-gerechtigde Leeftijd’ hoeft er voor zieke werknemers die de AOW- gerechtigde leeftijd al hebben bereikt niet te worden gezocht naar functies bij een andere werkgever.
Ons begeleidingstraject is persoonlijk, waarbij zowel het belang van de werknemer als het belang van de werkgever in acht wordt genomen. Wij zorgen ervoor dat het proces goed verloopt en dat wordt voldaan aan de eisen die de WVP aan zowel werkgever als werknemer wordt gesteld. Als (volledige) re-integratie niet lukt, dan begeleiden wij tevens het WIA of IVA traject voor de werknemer en werkgever.
Het UWV toetst bij de WIA- aanvraag van een zieke werknemer of de werkgever en werknemer voldoende initiatief hebben ondernomen om de zieke werknemer te laten re-integreren. Dit is een voorwaarde om de aanvraag van een WIA- uitkering in behandeling te nemen.
Werkhervatting bij huidige werkgever
In de meeste gevallen is geheel of gedeeltelijke werkhervatting in eigen werk een haalbaar doel. Conform wet- en regelgeving heeft de medewerker gedurende de eerste 104 weken van het verzuim recht op (volledige) terugkeer in eigen functie bij de eigen werkgever. Uiterlijk aan het einde van het eerste ziektejaar bekijkt u samen met de werknemer en in overleg met de bedrijfsarts of de terugkeer in eigen werk haalbaar is.
Werkhervatting bij een andere werkgever
Werkhervatting bij een andere werkgever hoeft niet per se te leiden tot een nieuw dienstverband. Detachering is ook een mogelijkheid. Zeker bij tijdelijke werkhervatting bij een andere werkgever ligt detachering voor de hand.
Werkhervatting bij een andere werkgever geldt pas als een bevredigend resultaat als de werkzaamheden passen bij de resterende functionele mogelijkheden van de werknemer. Of wanneer het werk -met instemming van de werknemer- structureel tegen 65% van de oorspronkelijke loonwaarde wordt hervat.
Als dit zo is, dan is het gebruikelijk om de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden te beëindigen na het verstrijken van de proeftijd bij de nieuwe werkgever.
Geen werkhervatting
Als een re-integratietraject mislukt ondanks adequate inspanningen van de zieke werknemer en het re-integratiebedrijf, dan moeten de probleemanalyse en het plan van aanpak worden bijgesteld. Als daaruit blijkt dat een tweede traject niet zinvol is (gelet op o.a. de beperkingen, leeftijd en ervaring van de werknemer), dan heeft de werkgever aan de verantwoordelijkheid voor re-integratie voldaan.
Vanuit het UWV zijn er subsidiemogelijkheden voor het aannemen van werknemers met een arbeidsongeschiktheidspercentage of 56 jaar en ouder. Lees hierover meer via onderstaande links:
Loonkostenvoordeel (LKV)
https://www.uwv.nl/werkgevers/overige-onderwerpen/wet-tegemoetkomingen-loondomein/loonkostenvoordeel-lkv/index.aspx
No Risk Polis
https://www.uwv.nl/werkgevers/werknemer-met-uitkering/toelichting-voordelen-en-regelingen/detail/looncompensatie-bij-ziekte/voorwaarden-voor-de-no-riskpolis
Met ingang van 1 oktober 2022 is de 60-plus beoordeling van kracht. Deze tijdelijke maatregel loopt, vooralsnog, tot en met 31 december 2023. Wat dit inhoudt voor 60-plus werknemers die geheel of gedeeltelijk ziek zijn, leest u hier: